Project's Summary

Located in Montréal, Canada, the Allez-Up Gym is a one-of-a-kind climbing gym that has transformed historic sugar silos into a breathtaking space for climbers. Standing at over 30 meters high and bordering the picturesque Lachine Canal, this unique project required the expertise of the WOOD—SKIN architectural studio to create flexible elements that would enhance and reimagine the space.

The studio's innovative approach involved designing a series of moving walls made from the original sugar-soaked wood interior of the silos. These walls not only add a touch of nostalgia to the gym, but they also provide climbers with a dynamic and ever-changing environment to conquer. It's worth mentioning that if you were to lick these walls, you would still taste a hint of sugar, a testament to the history of the location.

In addition to the moving walls, the WOOD—SKIN team crafted an impressive 12-meter long front desk for the gym. This extraordinary piece is composed of over 10,000 individual pieces, showcasing the studio's attention to detail and commitment to creating a truly remarkable space. Every aspect of this project was approached with care and precision, ensuring that the gym would be both functional and visually striking.

Throughout the entire process, the WOOD—SKIN team worked on-site, engaging in a continuous dialogue with the space. Drawing on both ancient knowledge and new technologies, they were able to seamlessly blend tradition with innovation, resulting in a truly awe-inspiring climbing gym. The studio's dedication to their craft is evident in every aspect of the Allez-Up Gym, and they are confident that visitors will fall in love with the space just as they did.

In conclusion, the Allez-Up Gym in Montréal, Canada, is a climbing enthusiast's dream come true. Created by the talented team at WOOD—SKIN, this project showcases their ability to transform unconventional spaces into remarkable environments. With its moving walls made from sugar-soaked wood and a stunning front desk composed of thousands of pieces, the gym is a testament to the studio's commitment to blending tradition and innovation. Whether you're an experienced climber or a curious beginner, the Allez-Up Gym is sure to leave you in awe.

Read also about the Residencia Munguia: Modern Serenity in Nature project

+3
Project's associated companies